DEN SIDSTE MØLLER I TIND


 

Udklip 11*  Dobbeltklik på de enkelte billeder, så øges læsbarhede betydeligt. Gå tilbage til almindelig læsning ved at trykke på pilen, øverst t. v. på skærmen

image0-1-2

Billede af Tind Mølle inden den efter forfald, blev brækket ned i 1924

Billede af Tind Mølle inden den efter forfald, blev brækket ned i 1924

Hans Peter Hansen (Møller i Tind): (f.14/01-1869  –/– – ? og hustru Severine Isedora. HP var sjællænder – han blev den sidste ejer af Tind Mølle i drift! Møllen var et smukt syn, navnlig set fra Gerning siden – liggende ret højt og tegnede sig smukt i landskabet. De mange gårde, som selv havde anskaffet sig møller til eget brug og som hermed selv kunne forarbejde korn til grutning, eller valse det, som ellers tidligere, var Tind mølles arbejds- område. Desuden, var opførelsen af Tangeværket, (Gudenåcentralen) med dets produktion af elektricitet til lys og trækkraft for tærskeværk og kværn, årsag til, at den store vindmølle blev overflødig. (Tangeværket blev opført i perioden fra 1916-20).
Møllen forfaldt – og til sidst, var der kun 2 vinger tilbage og i tiden fra 1920 – 24, blev den helt nedbrudt og fjernet. Til ejendommen, var der et jordtilliggende og landbrug. Mølleren, som havde 7 børn, kunne ikke ernære sig med landbrugets afkast og tog arbejde ved Hesselbjerg Teglværk, som fyrbøder ved ovnen om natten. Det var en vagt, som gav mange ledige stunder ind imellem, som HP brugte til at skrive digte, både religiøse – lands og egnsprægede. Adskillige blev optaget i vore lokale aviser. Før møllerens rejste udensogns, boede de i nogle år i det lille hus ved Mågaarden. (det må være Refsholmvej 2)

Ovenstående afsnit om møller H. P. Hansen,  er nedskrevet i hånd af tidl. murermester Niels Juel Ditlefsen, Gerning. Jeg har venligst fået materialet overleveret af Hans datter, Karen Margrete.
Læs mere om dette  afsnit på min Hjemmeside:

Herunder udklip fra folketællingen i 1916, vedr. Tind Mølle. Der var 7 børn i hjemmet. Dobbeltklik på udklippet for bedre læsning – eller klik HER  for at komme til kilden, hvor også børnene er nævnt:
Udklip møller Hansen 1

Ovenstående den hilsen den gamle møller sendte til sine børn til julen 1945

 

image0-17

image0-19

image0-5

Motiver fra Gerning / Tind

Høve Kirke

Høve Kirke


Høve Kirke

Høve Kirke, Høvevej 2A, 4261 Dalmose, Vester Flakkebjerg Herred, Sorø Amt

Høve Kirke Pdf dok.

Se HER Niels Juel Ditlefsen’s Bemærkninger til mølleren i Tind

Se HER gamler billeder fra Gerning

Gå til Toppen                        Opdateret 06 – 12 – 2017

Om kanne4world

Jeg har nået en alder, hvor man har tid til at skue tilbage i tiden! Jeg vil på flere niveauer nedfælde mine erindringer, blandet med gamle fotos. Det er først og fremmest mine egne oplevelser, suppleret med og understøttet af div. kilder for at danne en bedre helhed. Jeg vil gerne dele med andre mennesker. Hvis nogen har supplerende oplysninger, eller rettelser modtages de gerne. Jeg prøver at overholde offentliggørelsesloven så godt som muligt. Tak at du kiggede med.
Galleri | Dette indlæg blev udgivet i Gerning sogn, Livet, STARTSIDE og tagget . Bogmærk permalinket.

2 svar til DEN SIDSTE MØLLER I TIND

 1. Pingback: NIELS JUELS NOTATER | Kanne`s hjemmeside

 2. Bodil Hallkjær Rasmussen( født Horn) siger:

  Hej Knud.
  Lidt sjovt med det om Njær ( i dag Nier) i 1947 købte farbror Sigfred og Tante Mary( datter af Marius Nordquist Hansen)
  en statsejendom på Frijsendal Mark. Den ligger på hjørnet af Niervej og Hammelvej, der hvor man drejer mod Sall og vejen overfor går til Pøt Mølle, der ligger på modsat side et hus der hørte under Frijsenborg i gammel tid, et bindingsværk der ligner det der ligger på vej mod Aarhus fra Voldby lige før Alleen.
  Sjovt at læse de fine digte/vers eller hvad man nu kan kalde dem.
  Bodil.

  Like

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.