MIN SOLDATERTID


Desktop88 nyFORORD: – Jeg var på session på Ortveds Hotel i Hammel, efteråret 1960 – 18 år gammel. Vores lokale sognefoged, gårdejer Jacob Pedersen, “Volshøj”, deltog også på sessionen. Jeg blev udtaget til tjeneste og skulle give møde i Fredericia den 2. maj 1961. På daværende tidspunkt, var der endnu 16 måneders tjenestetid. Frem til mødedagen, tjente jeg hjemme i Tind hos mine forældre.
Vi skulle møde i vagten på Bulows Kaserne på Østervold i Fredericia. Jeg rejste med toget derned. Vi  anede jo ikke hvad vi gik ind til. Der gik godt nok vilde rygter om, hvor hårdt det var at være “fodtudse”. Det var 1. lette rekrutkompagni jeg var indkaldt til. Herunder ses rekrut 513973 med skråhue og i 44-uniform. Se flere billeder HER
image0 b Jeg har kontakt til nedenstående hjemmeside: Læs bl.a. “Krønike og nutid”  (her et “lånt”udklip fra siden) : KJFR
Herunder Jyske Fodregiment’s mærke gældende til den 1. november 1961 Derefter navneforandring til Kongens Fodregiment. Ved den lejlighed deltog hans kongelige højhed, Frederik den IX.
1961-12-13Senere, den 31. oktober 1966 – kom det til at hedde Kongens Jyske Fodregiment som  står herunder:

i285978589312375630._szw1280h1280_

TAK, Teddy for de pæne ord – det glæder mig, at har kunnet videregive lidt inspiration
Udklip soldat

          Efter udlevering af uniform og udrustning, skulle vi stille op til fotografering. Kompagnibillede: Arling Foto, Fredericia.Her var vi med Løjtnant Uffe Thorndal i pløregrøften – populært kaldet “Tyrens røvhul”

Mit udleverede “kadverskilt”………

IMG_6047Herover ser vi mit “kadaverskilt” – populært kaldet. Vi fik det udleveret da vi mødte på Bullows kasserne i Fredericia. Midt i august i 1961, da Berlin-krisen spidsede til, blev vi beordret til at bære det om halsen, i tilfælde af at vi skulle i aktion under krisen. Den tiltagende flugt fra DDR, via «det åbne hul i Vestberlin» truede direkte DDR’s eksistens i 1961 da Berlinmuren opførtes! For at stabilisere afgrænsningen mellem de to supermagter USA og Sovjetunionen blev der den 13. august 1961 bygget en mur på demarkationslinien mellem øst- og vestsektoren i Berlin. Vestberlinerne og vesttyskerne kunne kun komme ind i Østberlin eller Østtyskland på nogle få steder og måtte have passérsedler. Østberlinerne og DDR-borgere var afskåret fra at besøge Vestberlin og Forbundsrepublikken Tyskland. Kun for pensionister og i undtagelsestilfælde – som ved tvingende nødvendige familiebesøg – blev denne regel afveget.
_______________________________________________________________________

HERUNDER ET BILLEDE “LÅNT” AF JØRN LUND. SOM SKREVET STÅR, ER MIN KOMPAGNICHEF H.S.POULSEN VED AT GRAVE SIG NED, BARSK SOM HAN VAR.
KJFR (112)

DØDSFALD: En barsk mand i hærens tjeneste er gået bort

udklip-h-s-poulsen

Enter a caption

image0-003
På billedet herover kan vi se min gamle kompagnichef, H. Swekler Poulsen (lige foran lysmasten). Jeg fik en lille snak med ham, men han kunne ikke genkende/huske mig. Det er helt forståeligt, men jeg var ikke i tvivl. Det må vist være hans søn der står foran hamSidst jeg talte med H.S. var ved en 6. juli fest sidst i 90’erne.  

kfr

De næste billeder viser situationer fra min tid på kasernerne og fra øvelserne vi deltog i under tjenesten:

1969-10-00 002 bb

Desktop10Billedet herover er “lånt”, men illustrere ganske godt, hvordan jeg oplevede kafok- øvelse i terrænet på øvelsesområdet. Jeg var gruppefører og skulle hele tiden kommunikere med telegrafisten inde i kampvognen gennem en telefon bagpå. En lille sjov oplevelse: På et tidspunkt sad hele gruppen oppe på kampvognen da vi kørte gennem terrænet. Pludselig røg min hjelm af, fordi vi kørte gennem et granhegn. Det var umuligt at kalde føreren, så vi fortsatte helt hjem til kasernen. Der resulterede i, at jeg måtte gå den tunge gang tilbage til fods og hente min hjelm – øv, øv ! Herunder fra en tur til Thyborøn:

SE: Program for turen til Tyskland 13 – 30. juni 1962:
Udklip f

Udklip museumUdklip halternUnder opholdet i Haltern, havde vi en lille udflugt til Bochum i Ruhr-distriktet, hvor vi så minemuseet (nyere billede herover)
Herunder billeder fra øvelsen i Tyskland sommeren 1962:

Herunder et nutidigt kort over området ved Haltern, hvor vi opholdt os i 10 dage i 1962.

Udklip titel

TRAGISK FLYULYKKE: Billedet herunder viser de sørgende skoleelever fra Haltern am See, der har mistet 16 af deres kammerater og 2 lærere ved flystyrtet i alperne den 24. marts 2015. Netop her ved Haltern am See, var vi for 53 år siden på øvelse. Jeg har selv gået rundt inde i Haltern by. En tragisk ulykke – æret være de dræbtes minde ♥ Se Video
Udklip n

udklip-4Her står H.S.Poulsen og bakker på piben – jeg (Knud) står midterst, med siden til. Her i vores lejrområde i skoven ved Haltern.
På vej hjem fra øvelserne i Tyskland. Turen gik over Luneburger Heide (hvor vi havde sidste overnatning). MG 514004 Poul Kristensen fra Thyborøn på billedet herover, døde for snart mange år siden og 514007 “Seven Jones” alias Peder Meldgaard, fra Bjerringbro, der senere rejste udenlands. Han har drevet egen virksomhed på Fiji-øerne i Stillehavet.
Herunder et billede af Niels Karl Jensen fra Ulstrup. 20620886_10209285959934266_3779099046424281687_nBilledet er fra Tusklandsturen i 1962. Vi var ikke fra samme kompagni. “Nimbus” motorcyklen var jo “millis” foretrukne tohjulede på dette tidspunkt. Bilerne bagved var tv. en GMC med 3 aksler og en Lorry med flad snude. GMC’erne  kørte som smurt i olie på hele øvelsesturen til Tyskland, hvorimod Lorry’erne løb varme for et godt ord, ved motorvejskørsel.
<<<<Her er mage til den vi kørte i på turen.

image0-25 image0-218

Herover: Nederste to billeder. Tv. Holder vi ved Sankelmark mindesmærket. Th. er det motorcykelordinanserne 514001 og 513978 der laver akrobatik på motorvejen syd for grænsen.


En soldat fortæller: om sine oplevelser på øvelse i Tyskland i 1947.Medens jeg lå på Rye’s kaserne, havde vi besøgsdag for ældre soldater. Her havde jeg den fornøjelse at hilse på et par sognebørn fra Gerning: Vagn Sørensen & H.C.Sørensen, der kunne holde deres 25 års soldaterjubilæum. Herunder – uden for vagten på Rye’s kaserne:

Herunder får vi demonstreret en 120 mm morter, på øvelsesområdet bag Rye’s Kaserne. 
Herunder: Knud t.v. i billedet på øvelsesområdet………….

image0-73


Uddrag af kompagnibladet “Basserne” ved hjemsendelsen 1962
Jeg havde nr. 513973 – her er en til mig – smiler ♥

Udklip min sang til milli 2

Udklip min sang til milliHerunder fra redaktøren af “Basserne”

Udklip min sang til milli 1

Familien Martin Hansen på Thorsvej 56

Foto fra mit & Hans’s 2. hjem på Thorsvej 56, under soldatertiden i Fredericia i 1961/62:
Billedet herover er fra Thorsvej 56 i 1962. Min bror, Hans, kom også meget derud på besøg og blev ved med at besøge og ha’ kontakt til familien i mange år (Foto: Hans)……

Louise & Martin Hansen, 1966: —–>
Da jeg gik til civilundervisning på Bulows kaserne, Østervold, kontaktede Martin mig. Han spurgte mig om jeg kunne have lyst til, at hjælpe ham med at føre kasselister i min fritid. (Martin lavede regnskaber for egnens landmænd). Han havde vist fundet ud af, at ham rekrut 973, godt kunne skrive nogle ret så læsbare tal – måske derfor! Jeg har aldrig fortrudt, at jeg takkede ja til dette tilbud. Jeg mødte stor gæstfrihed fra første besøg i hjemmet på Thorsvej. Både hans kone Louise og datteren Anne Lise, (7 år), viste mig stor tillid og imødekommenhed.
Det betød meget for mig og sener min bror Hans, at ha’ et “2. hjem”, når dagen havde stået på “millis” uforudsigelige dagsprogram, med “stroppeture”, øvelser på fælleden og FUT, (vi kaldte det fysisk udmattelse og tæring).
Ud over, at det gav en skilling til de i øvrig slunkne lommepenge, supplere til den “gigantiske” ugeløn på 14 kr. som “krut” – stigende til hele 21 kr. i dækningsstyrken og 28 kr. som gruppefører i dækningsstyrken.
Det blev til mange hyggestunder, kopper kaffe, og “diskussioner”, især med Martin. (Martin elskede at argumentere/diskutere & kommentere aktuelle, ikke mindst politiske spørgsmål). Vi besøgte også et par gange Martins fødehjem i Søndersø på Fyn, hvor han havde en ældre søster boende.Her står Martin og jeg ved Ammoniakhavnen på “Lyngsodde” under et af mine/vore senere besøg hos familien på Thorsvej. Nok fra sidst i 60’erne. Det er Fredericia by i baggrunden.

Til 25 og 50 års soldaterjubilæum i Fredericia.

Herunder diverse billeder fra besøg i Fredericia i forbindelse med 25 & 50 års jubilæum:
image0-23Ovenstående billede viser vi tre gamle “Basser” som holdt sammen i alle årene efter. Vi skiftedes til at besøge hinanden, hvert år. I 1987 besluttede os for at mødes på Kongensbro Kro til en bid mad og hyggesnak. Vi havde det altid godt i hiandens selskab.

Top-003Top-004Top-005.BMP

Benthe & Erik nåede at fejre deres Sølvbryllup den 21. marts 1989, inden familietragedien skete på gården i Selling. (læs neden for billedet). Det blev fejret på “Møllerens Hus”, Uggelbølle v. Rønde.  

Billede fra Benthe & Erik Gooss’s søvbryllup, taget hjemme på gården i Selling.Top be 1

Eriik Grooss

Desværre nåede vi ikke sammen i mål til 50-års jubilæet i Fredericia. Midt på sommeren i 1994, fik vi den chokerende og triste meddelelse, at Erik ikke var blandt os mere. Han var omkommet ved en arbejdsulykke på gården i Selling, en tidlig morgenstund. (læs artikel herover). Erik gik ikke alene i døden. Bare en måneds tid senere, den 24. juli, mistede hans kære kone, Benthe, livet ved endnu en tragisk hændelse. Hermed mistede vi med et slag, to gode venner. Vi havde holdt sammen i 30 år. De ligger begge begravet på Ødum kirkegård, syd for kirken. Se billeder i mit album
Benthe & Erik nåede at fejre deres Sølvbryllup den 21. marts 1989. Det blev fejret på “Møllerens Hus”, Uggelbølle v. Rønde. Her ser vi en af sangene. 2015-04-15
Herunder ses Jørn mg. 514019 & Knud mg. 513973 uden for vagten på Ryes Kaserne den 8. maj 2011 i forbindelse med 50-års jubilæum og uddeling af nålen
 – se flere billeder.

IMG_0973

Så blev de to gamle tilbageværende “basser” dekoreret med både 25 og 50 års jubilæums-nålen. Desværre var der kun Jørn og jeg fra vort gamle kompagni.
Det må vist være en generel sløvhed fra de resterende 118 gode soldater. Selvfølgelig er der faldet en del fra, fordi de ikke lever mere, men alligevel  – hvor er korpsånden henne ???? Vi manglede naturligvis også vores gode kollega og ven gennem mange år, Erik Grooss (513919), der pludseligt døde i sommeren 1994.
P1210600IMG_2910To stolte jubilarer, lidt grå i manken, men ellers rimelig kvik………………………………….♥♥

udklip9

_____________________________________________________________

Her er indsatte  VIDEO der viser 5.-6. julifesten 2016 – jeg deltog ikke her, men i år er det 55 år siden jeg blev indkaldt til tjeneste i Fredericia, med møde på Bullows Kaserne. Jeg har deltaget i nogle 6. juli dage siden da og var selv med i optoget i uniform i tjenestetiden og senere under march’er gennem byen ved senere optog i civilt tøj. Se billeder længere ned på siden. Se også VIDEO fra 2015

Udklip 6.juli Udklip sUdklip ssUdklip sss
Artikel her, lånt fra Teddy Børgesens
Facebook Gruppe –  Ophav: Flemming Nis Lorenzen 

SE HER6. Juli festen 2018  – jeg deltog ikke, men min bror Hans gjorde. Her fåbilleder som jeg har hentet (lånt) fra Regimentets FB-gruppe:
Her er bl.a. prins Ingolf og frue med ved festligheden. (Min gamle landbrusskolekam-merat)
36747175_10214601523944838_2390235766505603072_o
36799597_10214601529264971_8637923279505457152_o
36726347_10214601541225270_2501319117022167040_o

############################################################# 

Beskrivelse her under: …..Forbindelsen til Familien Hansen på Thorsvej 56:
Igennem alle årene, holdt vi den gode kontakt vedlige, indtil Martin døde i en ret høj alder. Martin skrev mange gode og lange breve til mine fødselsdage og til jul. Han holdt af at kommunikere. Desværre endte det med at Martin kom til at ryste så meget på hånden, at han ikke kunne føre en pen mere. Så tyede han til skrivemaskinen, men til sidst måtte han kapitulere. Desværre led Martin den tort, at han efter en hjerneinfarkt ikke mestrede at tale. Det følte vi var meget svært for ham at håndtere, når vi mødte ham. Han, som så gerne ville forklare sig, var pludselig “isoleret” fra at deltage i en diskussioner. Vi mærkede tydeligt hans frustration. På anden måde oplevede vi Martin som yderst adræt og udholdende. Når vi var til 6. juli-dag og besøgte dem på Thorsvej, travede og cyklede Martin stadig rundt i byen, trods sine over 90 år.
På det seneste var det så Louise der førte “pennen”. Jeg har den gamle korrespondance liggende. Hvor er det sjovt at læse det, så mange år senere og lade oplevelserne “passere revy” i tankerne.
På et tidspunkt, mistede vi (
min bror Hans og jeg) også kontakten til Louise. Hun flyttede på plejehjem på et tidspunkt! Hans kom også rigtig meget i hjemmet og havde mindst lige så god kontakt med familien som jeg havde. Vi blev lidt frustrerede over, at vi til sidst havde mistet kontakten. Jeg dristede mig til at ringe til den nye ejer af huset på Thorsvej, Gitte. Hun gav os beredvilligt Anne Lises adresse, som vi ikke havde længere, og vi fik igen kontakt og fik at vide, hvordan landet lå. Anne Lise og jeg er nu venner gennem Facebook.
AL meddelte den 4. Juli 2012: “Så fik min søde dejlige mor endelig fred. Hun kæmpede bravt til det sidste, men overgav sig i går, kl. 14.45”.

Jeg skrev følgende: – I er i vore tanker i denne tid – æret være Louises minde – tak at min bror og jeg lærte Jer alle 3, at kende for 50 år siden – TAK

Da Marianna & jeg blev gift (12. marts 1966), var det en helt naturlig ting, at familien på Thorsvej 56 også skulle med. Ja, Anne Lise var også med. Jeg har billeder fra dengang.

Billedet herunder er taget af min bror, Hans, her på volden ved Prinsens Port i forbindelse med 6, juli festen sidst i 80’erne. De to største af Anne Lises børn er med på billedet. Karina bag mig og hendes bror Søren ved min side. Hans’s dreng, Henrik og Karinas veninde er der også. Når vi var til 6. juli fest, besøgte vi altid Louise og Martin! Børnene her var på ferie hos dem dette år.
 Thorsvej 56image0-001Herover Martins hus på Thorsvej 56 i Fredericia. Vores Granada 2.3, holder foran huset.
Louise & Martins havde altid en særdeles frodig og velplejet have………..
På billedet herover fra venstre: Min bror Hans Henrik Jensen, tidl. civilunderviser på ved militæret i Fredericia, Martin Hansen og undertegnede Knud Kanne Jensen (513973) foran krigsmindesmærket. Det var nok sidste gang vi så Martin i live.
På billedet herover kan vi se min gamle kompagnichef, H. Swekler Poulsen (lige foran lysmasten). Jeg fik en lille snak med ham, men han kunne ikke genkende/huske mig. Det er helt forståeligt, men jeg var ikke i tvivl. Det må vist være hans søn der står foran ham.
Herover: Henrik, Martin og brormand Hans Henrik
Kransenedlægning ved Landsoldaten:
Disse billeder er de sidste jeg har af Louise & Martin. Hans, Henrik & jeg besøgte dem på Thorsvej 56, i forbindelse med en 6. julifest, sidst i 90’erne.

På et tidspunkt – går jeg igang med at skrive om mit voksenliv, sammen med min familie og om arbejdet i forbindelse med mit/vort livsværk, landbruget på “Astrupgaard”. Kommer tid kommer “råd” – jeg mener det er vigtigt for vore efterkommere, at der er skrevet noget ned om den tid vi levede i! Uden “rødder” mister vi jordforbindelsen og generationernes sammenhængskraft. Meeeeeeeeen, TTT (ting tager tid) 🙂

♥ TAK  at du kiggede med på min hjemmeside ♥
Gå til toppen                           Ajourført og opdateret den: 18 – 11 – 2017

Om kanne4world

Jeg har nået en alder, hvor man har tid til at skue tilbage i tiden! Jeg vil på flere niveauer nedfælde mine erindringer, blandet med gamle fotos. Det er først og fremmest mine egne oplevelser, suppleret med og understøttet af div. kilder for at danne en bedre helhed. Jeg vil gerne dele med andre mennesker. Hvis nogen har supplerende oplysninger, eller rettelser modtages de gerne. Jeg prøver at overholde offentliggørelsesloven så godt som muligt. Tak at du kiggede med.
Galleri | Dette indlæg blev udgivet i Gerning sogn, Livet, Soldatertiden, STARTSIDE og tagget . Bogmærk permalinket.

10 svar til MIN SOLDATERTID

 1. Pingback: VIVILD UNGDOMSSKOLE | Kanne`s hjemmeside

 2. Pingback: HØSTEN I MIN BARNDOM | Kanne`s hjemmeside

 3. Pingback: KANNE’S HJEMMESIDE. | Kanne`s hjemmeside

 4. torben lindhardt andersen siger:

  det er en rigtig flot hjemmeside, men der er en fejl det er ikke en kanon på siden , men en 120 mm moter jeg er selv moter mand fra 1965-1966 ryes kasserne 672151 fra grauballe

  Like

  • kanne4world siger:

   Ok, Torben, det vil jeg gerne rette. Det er nok min forsimpling af begrebet våben. Lytter gerne til andre. Så bor vi jo ikke så langtfra hinanden. Jeg var. Genindkaldte i september 1963 i 3. uger, hvorvidt mest var på øvelse. Mvh. Knud mggrf. 513973

   Like

 5. Søren Ernst pedersen siger:

  Det er godt nok en flot Hjemmeside , jeg kom i perioden meget på soldater hjemmene, og har du været soldat , sammen med mg 513896 Frode h Pedersen ham har jeg også kendt , som Togrevisor ved DSB, da jeg har arbejdet ved DSB som truckfører til sidst i Taulov,

  Like

  • kanne4world siger:

   Tak for kommentarerne, Søren Ernst. Dejligt, at andre synes det er værd at skrive noget ned om sine erindringer, inden det bliver for sent. Det har jeg valgt at gøre. Umiddelbar siger navnet og nummeret mig ikke noget. Jeg vil prøve at finde ud af om jeg har kendt ham. Jeg kom også en del på soldaterhjemmene, både ved Bullows og ved Ryes kasserne. Ja, mange gode minder. Har stadig et venskab kørende med en af mine gamle soldaterkammerater, 514019 – Jørn Holm. Det fremgår også af hjemmesiden. Mvh. Knud Kanne

   Like

 6. Pingback: MIN HJEMMESIDE | Knud Kanne`s hjemmeside

 7. Pingback: LANDBRUGSSKOLEOPHOLD | Knud Kanne`s hjemmeside

 8. Pingback: MIN HJEMMESIDE | Knud Kanne`s hjemmeside

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.