VIVILD UNGDOMSSKOLE


Desktop43d

Læs dette link til min håndskrevne notater:  Vivild Undomsskole 1
Bladet herunder er forsiden til beskrivelserne og en slags mindehæfte over de 5 vintermåneder på skolen. Klik på forsiden herunder for at se hæftet.

VU 1

Opholdet på skolen vil jeg her, mere end 50 år efter, visualisere med ord og billeder i dette afsnit af min Hjemmeside.
Herunder de 17 elever som var med til 50-års jubilæet, incl. en af lærere – Ginneberg.

Se flere billeder fra mit 50-års jubilæum: HER

Skolen på Facebook: HER

Skolens historie fra højskole til efterskole:

Herunder uddrag af Elevforeningens hjemmeside: (se mere HER)

Vivild Højskole startes i 1905 da den gamle skole blev ledig – forstander er Jakob Ravn til 1912, hvor han bliver præst i Serritslev. Så kom 2 damer, Dycher og Værkmeister, de havde piger 3 mdr. om sommeren og drenge 5 mdr om vinteren + kurser. Bror Nissen kommer 1917 eller 18 – og bliver til midt i 20 èrne hvorefter Salomon Nielsen er forstander til 26-27.
Rasmus Nielsen køber højskolen på tvangsauktion og starter efterskole. (13.000 kr. måske) Skolen åbnes med 13 elever d. 3. Maj 1932. Rasmus Nielsen var lærer på folkeskolen til 1940.
Mads Senius og Jakob Diderik ville have haft købt skolen for at lave grisestald, men Rasmus Nielsen kom dem i forkøbet.
Ungdomsskolen satte også dengang sit præg på hele egnen med møder etc.

En lille historie fortæller at Rasmus Nielsen var kendt for at køre stærkt og ikke så godt – Det resulterede i at han engang kørte over en af Smed Lassen drenge. Efterskolen udvikler sig i løbet af årene. Under krigen bliver skolen besat af tyskerne.

Efter krigen vokser skolen og først i 60 ´erne bliver efterskolen til en skole med 2 5 mdr. kurser for drenge og piger. Fra 1962 er Harald Sørensen forstander og her udbygges skolen med nye fløje og ny idrætshal. Elevtallet når nu op på over 100 elever.
I 1969 ændres kursuslængden til 1 kursus på 10 mdr. for både drenge og piger.
I 1976 bliver Poul Boe Andersen forstander og i tiden frem til 2000 er der bygget meget – ny drengefløj, ny spisesal, ny gymnastiksal og nyt køkken. Ligeledes har man anlagt en fodboldbane på Oskar Moskjærs gamle mark bag skolen.
Helle og Carsten Holvad blev ansat som nyt forstanderpar i 2000 og har fået den store opgave at forene skolens lange historie og traditioner med nutidens strømninger ind i det nye årtussinde.
Den 28. november 2003 skifter Vivild Ungdomsskole navn til Vivild Gymnastik- & Idrætsefterskole i forbindelse med indvielsen af den store opvisningshal.

I skoleåret 2003 – 2004 er der 130 elever på skolen. Disse kommer fra det meste af landet.
I skoleåret 2007-2008 udvides elevtallet til 152 elever. Størstedelen af eleverne går i 10.kl. Der er ca. lige mange drenge og piger. Eleverne kommer fra hele landet, men fortrinsvis Nord- og Østjylland. Der bygges en stor, ny foredragssal, spisesalen udvides og en ny elevfløj, Mælkevejen, bygges bag ved den gule fløj.

I skoleåret 2011-2012 udvides elevtallet til 173 elever. Kursusafdelingen over hovedbygning ved Langgade blev indrettet til elever og hedder nu Golfstrømmen. Her bor nu 15 piger.

         Beskrivelse af mit ophold på Ungdomsskolen i vinteren 1957/58

Efter min skolegang i Gerning skole fra 1. april 1949 til 1. april 1956, forlod jeg skole-bænken, efter Lærer Enevoldsens ihærdige forsøg på at få mig videre ad skolevejen. Jeg ville være landmand. I perioden 1. april 1956 til 3. november 1957 tjente jeg hjemme hos mine forældre i Tind.

Incitamentet til at komme på Ungdomsskole, kom fra min skole-kammerat/ven, Aage Jensen (s. af Ellen & Andreas Jensen, Orholm. Han havde været på Vivild Ungdomsskole vinteren før mig og anbefalede skolen derude på Djursland. Det fortrød jeg heller aldrig. 
Miljøet på en kostskole, skulle man naturligvis vænne sig til. Vi skulle gå op og ned af hinanden døgnet rundt. Så vidt jeg husker, havde vi Holger Andersen til at køre mig derud sammen med mine forældre og det bagage som var nødvendigt.Vivild ungdomsskoleHerover elever, lærere og personale vinteren 1957/58…………. 
Jeg kom til at bo sammen med to andre drenge, nemlig Torben Høegh Nielsen fra Auning og Jørgen Rasmussen fra Ryomgård. Jeg kendte ikke nogen af de andre elever i forvejen, men fra egnen var der følgende: Jens Dalsgaard Jensen, Astrup – Henning Christiansen, Vellev – Henning Maul, Boskov og Tage Dideriksen, Vejerslev. LÆS HER

På skolen, blev vi delt ind i hold: A-B-C-D og disse var igen inddelt i 1 & 2 i visse undervis- ningssituationer. Vi blev delt ind ved dansk stil og regning. Jeg havnede i A klassen. Lærerholdet bestod af følgende: Forstanderparret Else & Gunner Skov, som havde drengene Torkil & Ebbe, timelærer Ginneberg, gymnastiklærer Christensen, Tove Simonsen, Lærer Munck (kom til lidt henne i forløbet) og sløjdlærer var en lokal snedker. I køkkenet “herskede” fru Wendelboe sammen med alle hendes piger. Tjenestepige ved forstanderparret var Inger, som står th. på billedet herunder sammen med leder af skolens personel, Tove.

Herover fra v. Tove Nielsen, leder af skolens personel og Inger, (Skovs private stuepige). T.h. et luftfoto af skolens bygninger. Disse er anno 2014 udvidet betragteligt. I dag drives skolen med stort elevhold, baseret på Sport & Idrætslinjer.

Hver dag startede med, at alle eleverne gik en lang marchtur, enten det sneede eller regnede. Det var en god måde at få gemytterne klar til dagens undervisning.
Herunder er listen over elevnavne:

image0 (2)VU 2VU 3


Øverst t.v. Forstanderparret, Skov m. familie. Ø.t.h. Skolens personale. Nederst t.v. fra værelse 5 (mit værelse) Fra v. Torben Høegh Nielsen, Knud Kanne Jensen & Jørgen Rasmussen. Nederst t.h. (står i baggrunden) fra en fællestime med lærer Gindeberg……..
Øverst t.v. – Gymnastiktime på skolen.  Øverst t.h. fra en fællestræning i salen hos H.C. Andersens sal (nabo til skolen). Nederst t.v. fra spisesalen. T.h. fra samling i dagligstuen.
image0-5Billedet herover: Øv.t.v. Lærer Munck, Gymnastiklærer Christensen, Lærer Gindeberg, og køkkenleder Frk. Wendelboe. Herunder lærer Inger Simonsen.
image0-6

image0-4

Herover et hold af de bedste gymnaster på skolen. Jeg var ikke med havde forstuvet en fod

Herover et billede fra en fysiktime med klasselærer Gindeberg. Forrest t.v. i strikket trøje med lyse felter, er Jens Dalsgaard Jensen fra Astrup mark v. Aidt

Desktop11

1. Arne Elgaard   2. Kurt Eriksen 3.  Benny Hansen 4. Henning Christiansen       5. Tage Dideriksen  6. ?………. 7. Peter Carlsen 8. Torben Boje 9. Knud Kanne.
10. Jørgen Black 11. ?…………..12. Niels Kønig 13. ?………14. ?………15. Jørgen Rasmussen 16. Blume 17. Torben Høeg Nielsen.

Jeg besøgte  Stendysserne i Trustrup ca. 30 år efter jeg havde været der med Ungdoms-skolen. Det var den 30. marts 1958:
Trustrup Stendysser

#################################################################

SKOLENS NORGESTUR
Sommeren 1958

             SE ALBUM        Se video fra RØLDAL – ODDA området ved at klikke        HER

norge
Billederne herunder er fra skolens Norgestur i sommeren 1958. Vi startede fra Randers banegård meget tidligt om morgenen. Jeg havde overnattet i lysthuset hos min mors kusine Magda på Lærkevej. Sønnen Erling, fulgte mig ned til Banegården, hvor alle de øvrige deltagere stod og ventede på toget.
Vi kørte med tog til Hirtshals. Fra Hirtshals sejlede vi til Kristianssand i Norge. Det blæste lidt, så båden vippede noget. Vi stod og kiggede ud over rælingen. Pludselig var der en dreng fra en anden skole, som kastede op og han drejede hovedet indebords. Det resulterede i, at jeg fik det hele ned af mit tøj. Det var ingen rar oplevelse. Jeg skyndte mig på toilettet og fik tøjet af. Heldigvis havde jeg ekstra tøj med, men det der var “ofret” på stank, så det næsten ikke var til at være i bussen, da vi kørte rundt i Norge.

image0

Fra højre mod venstre Inge Lise, Åse, Annegrethe & ? ved vandrehjemmet i Nesflaten….

image0-024

Herover en fjeldvandring ved Hovden. Vi overnattede her på en Fjeldstuga, den sidste nat inden vi skulle med færgen fra Kristianssand til Hirtshals, natten efter.

image0-008Her har vi vores norske bus og chauffør – husker desværre ikke hans navn.

Forstander Gunner Skovs Exit fra SKOLEN:

Desktop42 mm

Udklip vu1Den gamle del af skolen, som den ta’r sig ud 2012
Siden opdateret: 19 – 12 – 2017      /KKJ                                          Gå til Toppen

Om kanne4world

Jeg har nået en alder, hvor man har tid til at skue tilbage i tiden! Jeg vil på flere niveauer nedfælde mine erindringer, blandet med gamle fotos. Det er først og fremmest mine egne oplevelser, suppleret med og understøttet af div. kilder for at danne en bedre helhed. Jeg vil gerne dele med andre mennesker. Hvis nogen har supplerende oplysninger, eller rettelser modtages de gerne. Jeg prøver at overholde offentliggørelsesloven så godt som muligt. Tak at du kiggede med.
Dette indlæg blev udgivet i STARTSIDE. Bogmærk permalinket.

2 svar til VIVILD UNGDOMSSKOLE

  1. Pingback: HØSTEN I MIN BARNDOM | Kanne`s hjemmeside

  2. Pingback: MIN HJEMMESIDE | Knud Kanne`s hjemmeside

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.