VORE TYSKE VENNER


 

 Vi starter siden med nogle få persongallerier

Venskabets bånd over landegrænsen i mere end 50 år. Anke, Gerhard, Marianna, Bernhard, Marlene (Gerhards søster) og Knud. Ser vi ikke dejlige ud efter nøjagtig 50 års venskab? (fotos  2013)

This slideshow requires JavaScript.

DSCN1093Vi to vennepar på “Kalkberget” i Bad Segeberg i 2013
DSCN1125♥ De skønne mennesker – Gerhard og Anke Bøttger ♥

Slideshow fra 2011

This slideshow requires JavaScript.

Marianna, Kathrin & Knud FOTO ved blomsterudstilling, Northerstedt  2011
Afstanden mellem Slægtsgården og Anke & Gerhard’s hus, hvor de bor nu!

Fahrenkrug 1

Fahrenkrug by 1

DSCN1025

Sådan startede venskabet i 1963: 

Som indledning til siden her, vil jeg fortælle lidt om, hvad venskab kan bringe af gode oplevelser og traditioner gennem årene! Skiftevis har vi to familier besøgt hinanden en gang om året i 50 år, med ganske få undtagelser!
Dansk og tysk landboungdom mødtes i juli 1963 på foranledning af Grundfos! (Udveksling af unge landmænd fra Bjerringbro-egnen og ligeså fra omegnen af Wahlstedt. Der var på initiativ af stifteren af Grundfos, Poul Due Jensen, at dette “projekt kom op at stå”). Gerhard boede hjemme hos mine forældre i på “Toftegaard” i Tind i en uge.
Gerhard (født 6. april 1939) & jeg har været venner gennem alle årene. Vi er rimelig jævnaldrende. Vi har hver især 3 børn i ægteskabet. Anke, der stammer fra Angel ved Flensborg Fjord (født 19. januar 1945) blev gift med Gerhard i 1970. De har børnene: Heinke (f. 21/9-1971), Kerstin (f. 8/11-1972) og Jørg (f. 22/6-1976).
Når vi på skift har besøgt hinanden, har vi i tidens løb, arrangerer små ture i området, for på den måde, at lære hinandens kulturelle og landskabelige særpræg bedre at kende. Hvad sprog angår, bruger vi normalt engelsk! Det tyske sprog, har jeg aldrig lært i skolen. Vi finder altid ud af det på en god måde. (Lidt plattysk og lidt jysk, er en god hjælper). Herunder billede af hele holdet der besøgte Danmark første gang i 1963. De enkelte var indlogeret ved egnens landmænd. Bl.a. boede Herman hos Niels Skytte, “Aldrupgård”. 

Dänenbesuch in F. Landjugend 1963

Billedet herover fra 1963, er taget foran den i (1961), nybyggede Konsulentgård på Vestergade 22, Bjerringbro. Gerhard står under nummeret på huset. T.h. Står Konsulent Kaj Eriksen & Vagn Vestergaard, Gullev. Vagn var på dette tidspunkt formand for Landboungdommen,  Chr. From, Himmestrup (ikke på foto) var Landboforenings-fomand.

LÆS:  Læs beskrivelse af vort 1. besøg i Fafrenkrug 1963
PS: Bemærk lige benzinudgiften til de 1015 kilometer !!! 83.50 kr.
Sådan så bilen ud vi kørte i:  Læs DATA for denne model Taunus P3 Model 1960
Taunus P3 1960 - 1964 Herunder nogle få billeder fra vores første tur til Fahrenkrug i 1964  m.fl.
Her: Se scannede dias fra vore første besøg i Fahrenkrug: 

Collager6 1

Billeder fra det første besøg i Fahrenkrug i 1964. Th. på de to øverste billeder er Gerhards forældre, Gertrud & Helmuth Bøttger. Nederste to billeder tv. står th. Gerhards søster og svoger, Malene & Bernhard

Herunder er et indlæg i forbindelse med et intervue til Segeberger Zeitung, under opholdet hos Anke & Gerhard i efteråret 2009, 4 år før vort 50-års jubilæum.

Collage fra 50 års jubilæet i Fahrenkrug.

 INDLÆG I SEGEBERGER ZEITUNG  2009.

Knud – Marianna – Gerhard – Anke, fra besøg i Fahrenkrug, sommeren 2009.
 “LANDMÆND FORSTÅR HINANDEN PÅ TVÆRS AF LANDEGRÆNSER.”

       Af Karsten Paulsen. (Oversat til dansk, original artikel længere nede på siden).

Fahrenkrug  : – Over 40 træf (besøg) siden 1963: Hvad landmændene Knud Kanne Jensen (67) med sin hustru, fru Marianna (62) fra Astrupgaard i Danmark og forhenværende borgmester Gerhard Böttger (70) med sin hustru Anke (64) fra Fahrenkrug, praktiserer på familiær basis, er levende folkeforståelse mellem danskere og tyskere.
Selvom de begge i de senere år ikke længere er aktive landmænd, ligger landbruget dem stadigvæk meget på sinde. Under deres seneste træf over flere dage hos familien Böttger i Fahrenkrug, blev ikke kun erindringerne frisket op, men også bøndernes (landmændenes) bekymringer og nød i EU generelt, og specielt lokalt, diskuteret. Aktuelt beklager tyskere som danskere sig over, den efter deres mening, alt for lave mælkepris til landmændene. De underholder sig først og fremmest på engelsk: ”Det kommer vi godt til rette med”, fortæller Böttger.
Forbindelsen mellem dem blev knyttet, da den daværende Landjugendgruppe’ (Sam-menslutningen af unge landmænd?), i Wahlstedt – Fahrenkrug i juli 1963 besøgte den danske by Bjerringbro, hovedsæde for pumpefabrikken “Grundfos”. Deri havde også Gerhard Böttger fra Fahrenkrug deltaget. Den unge, dengang, stadig ugifte landmand, blev indkvarteret på Knud Kanne Jensens forældres bondegård. Således opstod de første kontakter, som i løbet af de gensidige træf – senere også med hustruer, voksede til intensivt venskab. ”Den daværende ledende forvaltnings embedsmand for Wahlstedt kommune, Adolf Elfers, havde knyttet kontakten via, Landjugend’, – husker Böttger. Siden grundlægningen af en datter fabrik for Grundfos i Wahlstedt i foråret 1960, udviklede der sig flere og flere venskabelige træf mellem begge kommuner, foreninger, forbund, skoler, kirke og privat personer, og som d. 12. september 1969, mundede ud i en officiel venskabsby aftale. Grundfos-chef Poul Due Jensen blev, som utrættelig foregangsmand og formidler af dette ”fadderskab tildelt byen Wahlstedt’s æres ring (?- må være en lokal form for påskønnelse). Byforholdet (venskabsforholdet), der tog sin begyndelse for næsten nøjagtig 40 år siden, sluttede imidlertid officielt i slutningen af 2006. Den danske partners beslutning herom hang sammen med en omfattende kommunal reform. Siden 2007 hører Bjerringbro under byen Viborg. I mellem tiden havde ’Hauptschule Wahlstedt’ fået navn efter den afdøde pumpe fabrikant. Kun hånd- og fodboldseniorerne fra ’Sports Verein Wahlstedt’ holder fanen højt med gensidige træf. Derudover bliver nogle personlige venskaber videreført (stadig holdt i hævd) – som mellem ægteparrene Jensen og Böttger.

Herover et billede af Gerhard som borgmester i Fahrenkrug. Han underskriver en venskabsaftale med deres franske venskabsbys borgmester i 1986.

Artiklen herover, er et udklip fra “Bad Segeberg zeitung” den 23. september 2009. Skrevet på tysk i forbindelse med, at vi besøgte Anke & Gerhard. – Dobbeltklik på billedet, så bliver det mere læsbart.

BILLEDER FRA TUREN TIL FAHRENKRUG Hvor vi besøgte Schwerin Slot 2009:
og en masse flere blandede billeder fra her: FAHRENKRUG
Herunder sidder Marianna, Gerhard, redaktør Paulsen og Anke stående på terrassen, i forbindelse med intervue til avisen.

Marianna-Gerhard, Redaktør Paulsen & Anke på terassen.
Marianna-Gerhard, Redaktør Paulsen & Anke på terassen.

Lidt om Fahrenkrugs venskabsby Brunow i det tidl. DDR:

Vore tyske venner kom til at kende dette ægtepar: Irma & Hans Martens. Vi har besøgt dem 3 gange og har fulgt udviklingen i den gamle kommuniststat DDR! Vi besøgte Brunow 1. gang i 1991 – kort tid efter murens fald. Her ser vi høstoptog i Brunow. (bemærk de toppede brosten på gaden – uden fortov)…

.Top 4Herunder, Irma og Hans med deres deltagelse i høstoptoget. Irma drikker en høstsnaps til ære for os……
Top 3Vi var der igen i 1993. Bemærk, da var der allerede anlagt fortove og gaden asfalteret, nye kloaksystemer, vand og telefonkabler gravet i jorden. Der var simpelthen ikke noget af det tidligere der fungerede.Top-003.BMP Irma & Hans har også besøgt os i Astrup i sommeren 1992. Årsagen til Bøttger & Martens familierne kendskab til hinanden var, at der var lavet en venskabsbyaftale, ved murens fald i 1989. I Brunow, fik de bl.a. foræret en gammel brandbil fra Fahrenkrug, som hjælp til genopbygning af infrastrukturen, efter DDR’s fald.


Herunder billeder fra besøg hos Gerhards venner – Irma & Hans Mærtens i Brunow – Mecklenburg – Vorpommern i det tidligere DDR i 1998 

Udklip brDet var den 22. & 23. september 1998 – der var 20 gr. varme. Vi kørte fra Fahrenkrug til Hans’s fødehjem ved Elben, et stykke sydvest for Brunow. Under det kommunistiske styre, blev de forvist til Brunow, fordi de ikke ville skrive under på, at de var tro kommunister. Der skulle være en zone langs grænsen mod Vesttyskland, hvor der var loyale partitro folk. Vi spiste først til middag på en restaurant ved Elben. Derefter gik vi en tur på diget, hen til Hans’s tidligere hjem. Det var blevet købt at en pengemand fra Berlin. Vi snakkede med en gammel kone som Hans kendte og vi blev inviteret til at drikke kaffe.  Derefter kørte vi til Brunow for at besøge Irma & Hans i deres hjem. Kig billeder fra turen HER og mange flere.
image0-001image0-003image0-004image0-006image0-007image0-008image0-009
image0-010

De sidste 6 billeder herover, er fra Irma & Hanses hjemby Brunow, et godt stykke fra Elben. Bilen her har Hans selv bygget og var meget stolt af dette.

FAHRENKRUG:
Markerering på kortet over, hvor familierne bor…..

Vi besøgte familien Bøttger i sommeren 1996: Da var der 100 års jubilæum for familiens overtagelse af slægtsgården midt i Fahrenkrug. Herunder billede hvor også Gerhards mor, Gertrud er med. Hun døde få år senere.

Top 1Top 2Besøg i Fakrenkrug  2004: 000_0340Besøg i DK: Djursland.: 2006
100_4728Besøg i Fahrenkrug:  2007 1. dag :

P1010312

Vi besøgte Vadehavet og Nationalpark Wattenmer ved St. Peter-Ording.  2007 2. dag:

P1010376

Besøg i Fahrenkrug + Schwerin: 2009P1100657

Besøg i DK- Besøgte Viborg-søerne, Hald sø og Hattenæsvænget 5  2010: P1170770P1170722

Besøg:  M’s foto 2011 + Landesgartenschau, i Northerstedt – Knuds foto: 2011

P1240409
Marianna, Kathrin & Knud.

Besøg i DK: – Besøgte Mariager – spiste i Bramslev Bakker 2012

IMG_3675

50-års venskabsjubilæum fejres i Fahrenkrug: 2013
Opdateret for nylig171DSCN1025

Herover står vi ved mindestenene over faldne i 1. & 2. verdenskrig, alene fra Fahrenkrug.

Besøg i DK. Besøgte: Den Gamle by i Århus – Tange sø & Tangeværket. 2014

DSCN6687DSCN6639
På besøg i Fahrenkrug 2015

Fotos fra:………………………….. 1. dagen   2. dagen  3. dagen

IMG_7594

Lige ankommet på årets besøg i Fahrenkrug………

IMG_7630

Vi nyder middagen på terrassen…………

IMG_7627

Gerhard, Anke & Marianna sammen med nogle af deres børnebørn……….

IMG_7640

Herover: – Gerhard foran Frilandsmuseet i Hamburg……..

IMG_7620

Bernhard og Marlene – to dejlige mennesker vi har kendt gennem alle årene…….

IMG_7782

Vi sluttede besøget af med morgenkaffe hos Kathrin…………

IMG_7803

Gerhard’s – Kerstins’s og Heinke’s huse zoomet ind – set fra toppen af siloen….

IMG_7820

Her kører vi forbi “Grundfos” Wahlstedt på vej hjem.


Anke og Gerhards besøg i Bjerringbro august 2016:

IMG_5907

Her er vi 4 gamle venner samlet hos Hans i hans have ned mod søen på Hattenæsvænget 5. Det er så sikkert sidste gang, at vi mødes der: Hans påregner at flytte ind til Silkeborg nu sidst på året! Hans nabo har købt huset.
Hans har gennemalle årene været vores “sprogekspert”. Hans taler flydened tysk og de er glade for at møde ham hver gang de besøger os. Se flere billeder HER

Besøg i Fahrenkrug 2017
IMG_5098

Mælkeudsalg på gården 2016: Milchtankstelle Fahrenkrug 

14064238_1266732936679110_1106617086940104856_n

udklip

Klik på billedet for at se en video med Hinrich & Niclas

Sidst opdateret: 15 – 10 – 2017

 Til TOPPEN af siden

Om kanne4world

Jeg har nået en alder, hvor man har tid til at skue tilbage i tiden! Jeg vil på flere niveauer nedfælde mine erindringer, blandet med gamle fotos. Det er først og fremmest mine egne oplevelser, suppleret med og understøttet af div. kilder for at danne en bedre helhed. Jeg vil gerne dele med andre mennesker. Hvis nogen har supplerende oplysninger, eller rettelser modtages de gerne. Jeg prøver at overholde offentliggørelsesloven så godt som muligt. Tak at du kiggede med.
Galleri | Dette indlæg blev udgivet i Astrupgård, Gerning sogn, Livet, Rejse, STARTSIDE, Venner og tagget . Bogmærk permalinket.

Et svar til VORE TYSKE VENNER

  1. Pingback: REJSEALBUM | Kanne`s hjemmeside

Der er lukket for kommentarer.